Help Portrait Jyväskylä

(tämä juttu on alun perin julkaistu Valokollektiivin blogissa 24.2.2010)

1 päivä
42 maata
8 000 valokuvaajaa
40 000 valokuvattua ihmistä

Viime Joulukuussa Jeremy Cowartin idea Help Portrait -päivästä toteutui uskomattomassa mittakaavassa. The mighty power of internetti!

Jeremyn idea oli tarjota ilmainen muotokuvaus ihmisille joilla ei normaalisti olisi sellaiseen mahdollisuutta. Amerikkalaisten rakastama “giving back to the community” ei ehkä vetoa moniin meistä härmäläisistä (allekirjoittanut mukaan lukien), mutta siitä tässä tapahtumassa kai on pohjimmiltaan kyse. Huomiota, itsetuntoa, muistoja.

1 päivä, 1 maa, 4 valokuvaajaa, muotokuvat 70 ihmisestä.
Kun näimme testitapahtumasta otetut videot marraskuussa, totesimme porukalla, että tämä idea on liian hyvä jättää toteuttamatta. Nopeasti tajusimme ettemme mitenkään ehtisi mukaan kansainväliseen päivään, joten siirsimme tapahtumamme suosiolla helmikuulle.

Suunnittelu
Pidettiin ensimmäinen palaveri ja pohdittiin tapahtuman onnistumismahdollisuuksia. Potentiaalisia ongelmia oli muutama. Ensinnäkin, taipuisiko Help Portraitin visio kovia kokeneiden auttamisesta Suomeen? Kotimaisessa sosiaalidemokratiassa kun vastaavanlaiset tempaukset ovat vieraampia – niin paljon vapaaehtoistyötä kun maassamme tehdäänkin. Toisaalta, löytyisikö muotokuvaa kaipaavia ihmisiä edes tarpeeksi? Onnistuvatko koulukuvafirmat kyllästämään kaikki kodit vuosittaisilla kuvillaan?

Yksi haaste oli tapahtuman tiedotuksessa. Julisteita on helppo painaa ja lehdistökin todennäköisesti lähtisi mukaan rummun päristykseen, mutta miten Suomentaa tapahtuman luonne?
“Avustuskuvaus”?
“Muotokuvia tarvitseville”?
Monta toistaan huonompaa slogania. Koska epäilimme, ettei tavoiteasiakkaiden kosiskelu ilman poliittisesti epäkorrekteja ja itsetuntoa murentavia iskulauseita onnistuisi, päädyimme hylkäämään massaviestinnän ja rajoitimme tarmomme pelkästään täsmämarkkinointiin. Saimme yhteistyötahoksi Suomen Punaisen Ristin (SPR) Keski-Suomen piirin, joka välitti tietoa niin ystävätoimintansa kuin sosiaalitoimistonkin asiakkaille. Lisäksi jaoimme tietoa seurakunnan, nuorten leskien, maahanmuuttajapalveluiden, Mannerheimin lastensuojeluliiton sekä leipälähetyksen yhteyksien kautta. Mainoksessa luki ytimekkäästi “Ilmainen muotokuva”, ja tilaisuuden hyväntekeväisyysluonne mainittiin pienemmässä tekstissä.

Rakentelu
Järjestelyiltään tapahtuma oli yllättävän helppo. Saimme (osin varmasi yhden kuvaajan kontaktien kautta) Hiusmuotoilukoulu Aki Korpisen opiskelijoita ehostamaan kuvattavat. Puuteri ja kampaus toivat tilaisuuteen sopivan ripauksen glamouria ja osallistujille varmasti lisäannoksen luksusta. Jyväskylän Yliopiston Ylioppilaskunta (JYY) osallistui tapahtumaan luovuttamalla Ilokiven salin kuvausareenaksi. Lisäksi saimme sosiaalipoliittisen valiokunnan kautta loistavia vapaaehtoisia työntekijöiksi. SPR hommasi vielä viime hetkellä Tapiola-yhtiöiden kautta kahvituksen.

Työnjako paikanpäällä oli seuraavanlainen:
– 4 kuvaajaa ja sama määrä kuvauspaikkoja. Näistä kaksi (paikoista, ei kuvaajista) oli tarpeeksi leveitä perheiden kuvaamiseen.
– 5 SPR:n vapaaehtoista huolehti asiakkaiden vastaanottamisesta ja ohjeistamisesta sekä kahvituksesta.
– 4 JYY:n vapaaehtoista toimi kuvaajien assistentteina.
– 3 Hiusmuotoilukoulu Aki Korpisen opiskelijaa hoiti meikit ja hiukset

Huima budjetti
Laskimme etukäteen että ehdimme kuvata viidessä tunnissa maksimissaan noin sata ihmistä/perhettä. Jos jokaiselle annetaan yksi muotokuva paspiksineen sekä muutama kuva CD:llä, tulee hinnaksi noin 1€/asiakas. Valmiit kuvat toimitetaan noudettaviksi SPR:n toimistoon, mikä säästää postituksen vaivan ja etenkin kulut. Totesimme, että emme rupea hankkimaan sponsoria tuon maksimissaan 100€ kuluerän kattamiseen, vaan jokainen kuvaajista kaivaa kuvettaan parin kympin verran.

Media
Mietimme lehdistön kutsumista pitkään – uskoimme että egomme olisi (juuri ja juuri) kestänyt tapahtuman järjestämisen ilman julkisuuttakin. Toisaalta tilaisuuden omalta osaltaan mahdollistaneet tahot, kuten SPR, tarvitsevat julkisuutta omaa upeaa toimintaansa rahoittaakseen. Lopullista päätöstä päästää Keskisuomalainen raportoimaan tilaisuudesta helpotti tuttu toimittaja, joka hoitikin pestinsä hienosti. Seuraavan päivän lehdestä olikin reilu puoli sivua omistettu tapahtumalle.

Mitä Seuraavaksi?
Seuraava maailmanlaajuinen Help Portrait järjestetään ensi Joulukuun 4. päivä. Toivottavasti silloin saadaan koko Suomi mukaan Helsingistä Kälviään. Kaikkien tämän Help Portraitin järjestäneiden puolesta voin ainakin sanoa, että hienompaa valokuvauskokemusta saa hakea!

Lisätietoja ja kokemuksia järjestelyistä voi kysellä valokollektiivin jäseniltä, allekirjoittanut mukaan lukien.

Video tapahtumasta julkaistu!

Help Portraitin sivut löytyvät osoitteesta:

http://www.help-portrait.com/

Jouni

Previous post
Next post

Leave a Reply