Kuin lasten leikkiä

(tämä juttu on alun perin julkaistu Valokollektiivin blogissa 2.5.2010)

Kysymys: Mitä tapahtuu kun ei osaa pitää isoa suutaan kiinni vanhempaintoimikunnassa?

Vastaus: Päätyy virittelemään lakanoita päiväkodin jumppasaliin klo 8 aamulla. Pro bono.

Vanhempaintoimikunnan tehtävä oli suunnitella päiväkodille esite, johon tarvittiin kuvitusta. Koska olin pari viikkoa aikaisemmin kokeillut uutta DIY taustaa (lue: do it yourself eli rappusista roikkuva vanha olohuoneen verho), näin tässä oivallisen tilaisuuden päästä jatkamaan testailua. Ideana oli siis saada lapsista kuvia valkoisella taustalla. Yleensähän tausta valaistaan parilla salamalla joiden valon osuminen malliin estetään erilaisin seinäviritelmin (lue opastusta esim. täältä ). Halusin yksinkertaistaa taustan valaisua ja tehdä sen ampumalla salamavalon ohuen taustakankaan läpi. Yksi salama, ei seiniä.

Ei muuta kuin hamekankaita hommaamaan: Kaikkien studioiden hovihankkijalta, Eurokankaasta, löysin valkoista keinokuituverhoa 3x5m tähtitieteelliseen yhteishintaan 24€. Kevyttä ja helposti suoristuvaa. Maatuminen varmaan kilpailee nopeudessa ydinjätteen hajoamisen kanssa.

Sain kaveriksi kuvauksiin Markon, jonka kanssa erilaisia valaisuviritelmiä on monesti pohdittu. Valokuvaus on kuin seksi: hyvässä seurassa se on mukavampaa kuin yksin, mutta jos porukkaa on liikaa, homma menee helposti sähläämiseksi. Tai siis näin olen lukenut. En ole koskaan harrastanut isossa porukassa valokuvausta.

Assistentti auttaa kuvattavan naurattamisessa

Kuvausasetelma oli yksinkertainen: 3 metrinen telineelle viritetty taustakangas, jonka takana noin puolentoista metrin päässä yksi salama (580 ex, ½-teholla). Vaahtosammutt siis mallit valaistiin yhdellä heijastavalla hopeavarjolla (430ex, ¼-teho) ja yhdellä pienellä softboxilla (580 II ex, ¼-teho). Varmaa ja tasaista (joskin

vähän tylsää) valoa erilaisiin 1-2 lapsen asetelmiin trampoliinihyppelystä bongorumpuiluun. Kameran asetukset ISO 200, f/6.3 ja 1/200s.

Taustavalotus toimi hyvin varsinkin jos kohde oli taustasalaman ja kameran välissä. Raaka salama jätti kohteen reunalle näkyessään efektin, joka mausta riippuen on joko riitasointu tai jatsia.

Jälkikäsittelyssä pieni histogrammin hivutus poisti lähes kaikki epämääräisyydet taustasta. Ei kuvaajasta.

Kaikkiaan hauska ja opettavainen tutustuminen päiväkotimaailmaan sekä yhteen mahdollisuuteen saada esitetyylisiä kuvia nopeasti ja edullisesti. Puolessatoista tunnissa, rakentelut, testailut ja purku mukaan lukien, saimme kuvattua 7 lasta. Ei pissoja housuun, ei kiukuttelua. Myös lapset käyttäytyivät oikein hyvin.

(Kuvituksena käytetty ainoastaan omien lasten kuvia)

Vinkki 1: Lapselle saa aidon ilmeen, kun ruiskuttaa suihkepullolla. Vinkki 2: Lapsen saa suostumaan tähän antamalla luvan ruiskia takaisin!

Lähettänyt Jouni klo 23.36.00 0 kommenttia Tunnisteet: , , ,

Previous post
Next post

Leave a Reply