Tanssikalenterikuvaukset 1/12: Lunta luomassa

Tepika2- valokollektiivi

Onko ilmaiseksi kuvaaminen hintojen polkemista, koko alan sabotointia ja suurta ajanhukkaa?

Riippuu.

Päätimme Valo-kollektiivin porukalla ottaa vastaan toiveen kuvata materiaali paikallisen tanssiseura Tepikan varankeruukalenteriin. Meiltä pyydettiin projektista tarjousta, me laskimme vaihtoehdot näin:

 1. Joko yritämme tehdä kuvauksista jollain tavoin yleisten taksojen mukaiset, mikä 12 kuvan osalta joko
  – tuhoaisi idean koko kalenteriprojektista, koska tämä määrä kuvia käsittelyineen muuttaisi projektin seuran talousarviossa tulopuolelta menoksi
  – mahdollistaisi lähinnä passikuvaperiaatteella toteutetun pikakuvauksen, mikä ei tyydyttäisi kumpaakaan osapuolta
 2. Toinen vaihtoehto oli luopua palkkiosta ja kääntää asetelma toisin päin:
  – Haluaisinko tehdä oman oppimis-/portfolioprojektin, jossa käytettävissä olisi upeita urheilijoita?
  – Miten toteuttaisin sen, jos tavoitteena olisi yksinomaan lopputulos, ei tuntipalkka?

Koska päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon, suuri haasteemme – ja juhlallinen velvollisuutemme koko valokuvausalaa kohtaan – on saada aikaan jälkeä joka on enemmän kuin hintansa väärti; Jos ilmaisprojektin tekee ”sitä saa mistä maksaa” -asenteella, koko homma on kaikille osapuolille suurta ajanhukkaa.

Asiaan.

 1. Kalenteriin tarvitaan talvikuvia.
 2. Talvella on kylmä.
 3. Kilpatanssia ei harrasteta toppatakissa.

Lisätään tähän vielä, että ensimmäiset kuvattavamme olivat 13- ja 14-vuotiaita nuoria. Kenelläkään ei siis ollut hinkua pidätellä heitä ulkoilmassa yhtään ylimääräistä minuuttia. Ideamme oli kuvata pari ylhäältä päin, sommitella heidät kuvan nurkkaan ja sovittaa parin pitkä varjo kuvan poikki. Ensimmäinen ajatus oli kuvata pari Jyväsjärven jäällä, jolloin kuvauspaikkana olisi ollut koskemattoman hangen ylittävä silta. Onneksi järki sai voiton kunnianhimosta ja päädyimme kompromissina auratulle pesäpallokentälle. Samalla isän tehtävä hieman helpottui: kisakenkiin pukeutunutta tytärtä ei tarvinnutkaan kantaa 100 metriä umpihangessa kun auton sai parkkiin viisi metriä kuvauspaikasta.

 

Varsinainen kalenterikuva otettiin niin korkealta kuin yhdistelmä tikkaat+182cm kuvaajaa+monopod salli. 10 mm laajakulmalla koko varjo saatiin juuri ja juuri kuvaan. Ideaalimaalimassa etäisyyttä maahan olisi tietysti ollut enemmän ja sitä kautta kuvan reunoilla vähemmän laajakulman tuomaa vääristystä. Elämä on.

Koska tanssijoiden kasvot olivat varjon puolella, niitä valaistiin yhdellä salamalla. Tähän salamaan laitettiin valon leviämistä rajoittava snootti, jotta sen valo ei söisi maahan lankeavaa varjoa.

Kuvankäsittelyllä oli tarkoitus vain poistaa tanssijoiden jalkojen alta kenkiä suojaava vahakangas. Lopulta lanatun kentän pinta ei miellyttänytkään silmää ja koko alusta korvattiin jäältä tallennetulla hangella. Siis Photoshop esiin ja lunta luomaan! Mallin erottamisessa taustastaan olen huomannut TopazLabsin remask ohjelman varsin päteväksi kaveriksi. Viidenkympin hinta on maksettu jo takaisin moneen otteeseen pidentyneillä yöunilla!

Mallit toivoivat myös pari kuvaa vähän rennommissa vaatteissa. Nämä kuvat otettiin sankarimeiningillä vasten aurinkoa. Valitettavasti urbaani pesäpallokenttä ei tarjoa taustaksi kauas siintävää kaunista horisonttia, vaan laajakulmalla kuvatessa mukaan tunki taloja, tikkaita ja huoltojoukkoja autoineen. Jälleen sakset esiin!

Kuvankäsittelyssä pari siirrettiin järven jäälle ja samalla laajakulman vääristyksiä korjailtiin vähän. Taas tuli oppitunti kuvanmuokkailusta. Vielä ollaan ehkä kaukana mestarista, mutta suunta on parempaan päin.

Jatkoa seuraa, katso kollektiivi.net

– Jouni

 

Kuvien suunnittelu ja toteutus:

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous post
Next post

Leave a Reply